>> FORUM DYSKUSYJNE PSZCZELARZY << REJONOWE KOŁO PSZCZELARZY NR 2 W ŁODZI WITA I ZAPRASZA
 

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZEPISY KULINARNE ITP. » NALEWKA MIODOWO-CYTRYNOWA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Nalewka miodowo-cytrynowa

  
Jurek
22.12.2015 12:17:28
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 158 #2217069
Od: 2015-11-20


Ilość edycji wpisu: 1
1 litr spirytusu - 1 litr miodu - 1 litr soku z cytryn

Wszystkie składniki łączymy ze sobą , najlepiej w dużym słoju . Przechowujemy nalewkę około miesiąca codziennie mieszając , potem możemy rozlać do butelek , karafek .
Jeśli mamy miód gęsty , skrystalizowany wstawiamy słoik do ciepłej kąpieli wodnej . Rozpuszczony mieszamy z sokiem , a następnie ze spirytusem mieszając drewnianą łyżką .

Pamiętajmy - używamy tylko szklanych naczyń i drewnianego mieszadła , zachowamy witaminy w jak największym stopniu .

Super na zimowe wieczory wesoły

Obrazek
  
Zdzislaw
08.01.2016 23:09:44
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 86 #2224244
Od: 2015-12-5
Dzis trenowałem temat propolisówki wyglada obiecujco ale ok 60proc to zdecydowanie za dużo -musze ulkepszyc recepturebardzo szczęśliwy
  
Jurek
09.01.2016 09:42:05
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 158 #2224344
Od: 2015-11-20
Propolisówka zdobyła pierwsze miejsce wśród nalewek na Miodowym święcie w Kurowie wyprzedzając nawet cytrynówkę. Niestety nie znalazłem żadnego przepisu. Dałbyś jakiś dobry przepis w nowym temacie?
  
Zdzislaw
09.01.2016 10:39:44
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 86 #2224358
Od: 2015-12-5
Jestem na etapie experymentowania lol mam zrobioną i odstałą "esencje" na spirytusie 70 % z różnego propolisu i musze trafic z proporcjami tak stęzenia esencji jak i jej procentowego dodatku do alkocholu ,wszystko to tkzw.bimber ale nie taki z osiedlowego bazarku .
  
jurZ
04.02.2016 20:24:49
Grupa: Użytkownik

Posty: 2 #2235294
Od: 2016-1-14
ten 1l soku cytrynowego to trochę przesadziłeś wyjdzie bardzo duży kwas
  
Jurek
05.02.2016 06:49:58
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 158 #2235449
Od: 2015-11-20


Ilość edycji wpisu: 1
To jest bardzo popularny przepis i tyle soku ze świeżych cytryn się właśnie dodaje. Jak nie wierzysz to zobacz tutaj lub tutaj i wiele innych przepisów ma takie same proporcje. Robiłeś i próbowałeś już tą nalewkę?
Zapomniałem dodać, że po zrobieniu nalewkę należy odstawić na około 4 tygodnie (najlepiej na 3 miesiące).

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZEPISY KULINARNE ITP. » NALEWKA MIODOWO-CYTRYNOWA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny